Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Ξεριζωμός, Προσφυγιά


Μικρασιατική καταστροφή


               Η Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε θέμα συζήτησης, με αφορμή το μάθημα της γλώσσας "Αιολική Γη"¨. Η προσφυγιά, ο ξεριζωμός και η νοσταλγία για επιστροφή στην πατρίδα απασχόλησαν τους νεαρούς μαθητές. 
              Τα παιδιά αποτύπωσαν τις σκέψεις τους πάνω σε λευκά περιστέρια, χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα. Έπειτα όλα τα περιστέρια στολίστηκαν στο "θεματικό" δέντρο που έχουμε στην αίθουσα. 





















 




Το θεματικό μας δέντρο










Μήνυμα κατά του ρατσισμού

"Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι"



                   Στο πλαίσιο του μαθήματος των εικαστικών, οι μαθητές της Στ'  τάξης έφτιαξαν αφίσες με αντιρατσιστικά μηνύματα. Ανέβηκαν στο θέατρο του σχολείου και με τις μπογιές τους, αποτύπωσαν σε λευκό χαρτόνι, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τις διακρίσεις που γίνονται εις βάρος κάποιων ανθρώπων εξαιτίας της καταγωγής τους, του θρησκεύματος και της εμφάνισής τους. 







































Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Επιχειρηματολογώντας

Επιστολή στον πρόεδρο του χωριού



                    Οι μαθητές της Στ'  τάξης έχουν τη δική τους άποψη για τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν το χωριό στο οποίο ζουν. Έτσι,έγραψαν επιστολές με διάφορα θέματα που αφορούν στην Κοινότητα, εκφράζοντας τη γνώμη τους και στηρίζοντας τις θέσεις τους με επιχειρήματα.Έπειτα, τις έστειλαν στον Πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος των Μασάρων, με σκοπό να εισακουστούν. Τα θέματα που τους απασχόλησαν ήταν: η διαχείριση των απορριμμάτων, τ' αδέσποτα ζώα, η αποκατάσταση του χώρου όπου βρισκόταν παλιά η παιδική χαρά και η δημιουργία ενός νέου γηπέδου. 





Αυτόχθονες λαοί

Ιθαγενείς


                                   "Σπίτι μας είναι η γη" έχει τίτλο ένα κείμενο της ενότητας 6 του μαθήματος της γλώσσας. Μιλώντας για τους αυτόχθονες λαούς, την ιστορία, τα ήθη και τον πολιτισμό τους, οι νεαροί μαθητές ενθουσιάστηκαν, καθώς τα έθιμα και οι θρύλοι αυτών των φυλών, τους κίνησαν το ενδιαφέρον. 
                             Έτσι, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και αναζήτησαν πληροφορίες για μια φυλή ιθαγενών.
 









Ένα υγιεινό πρωινό

Ετοιμάζοντας ένα υγιεινό πρωινό


                 Στο πλαίσιο του διαθεματικού προγράμματος που υλοποιούμε, με τίτλο "Λεμονάκι μυρωδάτο κι από περιβόλι αφράτο", συζητήσαμε για την υγιεινή διατροφή, τη σπουδαιότητα και τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών για τον οργανισμό μας. 
                 Την επόμενη μέρα, κάθε παιδί έφερε στην τάξη το αγαπημένο του φρούτο και φτιάξαμε μια νόστιμη φρουτοσαλάτα. Κουβεντιάσαμε και αναλύσαμε τη σημασία του πρωινού γεύματος, αλλά και την αξία της Μεσογειακής Διατροφής. 
                Κυρίως όμως, γίναμε όλοι μια ομάδα, πήραμε πρωινό παρεούλα και τραγουδήσαμε. 






Στη φρουτοσαλάτα μας προσθέσαμε σταφίδες και κανέλα!


Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Λύνοντας ασκήσεις μαθηματικών





Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ

                             Οι μαθητές της  Στ'  τάξης αγαπούν τα μαθηματικά. Κάθε φορά που πρόκειται να λύσουν μια άσκηση, σπεύδουν στους δυο μαυροπίνακες που έχουμε στην αίθουσα και χρησιμοποιώντας μια κιμωλία, ρίχνονται στη δουλειά. 




     

Βιβλιοθήκη και Λογοτεχνική Γωνιά

Η βιβλιοθήκη της τάξης μας περιλαμβάνει τα αγαπημένα βιβλία των παιδιών!



Λογοτεχνική γωνιά


Στη γωνιά της λογοτεχνίας, ταξιδεύουμε διαβάζοντας...

Ταξιδεύοντας με τη λογοτεχνία...


ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

         Η αγάπη για το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής και μακροχρόνιας παιδείας,
 που δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και καλλιεργείται από μικρή ηλικία.
          Το σχολείο είναι ένας χώρος που σχετίζεται με το βιβλίο και μπορεί να συμβάλλει δραστικά
 στην ανάπτυξη και τη θεμελίωση της φιλαναγνωσίας, μέσα από την ύπαρξη σχολικής βιβλιοθήκης. 
 Τα παιδιά εκεί, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το κοινωνικό και το οικονομικό τους υπόβαθρο, έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν το βιβλίο.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, διαβάζοντας λογοτεχνία ένα παιδί:

§  μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα σωστά, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό του,
§  ασκεί τη μνήμη του,
§  εμπλουτίζει τη φαντασία του.
§  Καλλιεργεί την κριτική του σκέψη και ικανότητα, τις ηθικές αξίες και την αυτοεκτίμησή του.  Επιπλέον, η συστηματική ενασχόληση με τη λογοτεχνία:
§  Εξασφαλίζει την ισορροπημένη συναισθηματική ανάπτυξή του παιδιού και
§  Βελτιώνει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται.
§  Τέλος, ο νεαρός μαθητής μέσα από τα λογοτεχνικά αναγνώσματα,  έρχεται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και ιδέες, διευρύνοντας τον πνευματικό του ορίζοντα.
              Είναι επιθυμητό να καταστήσουμε τα παιδιά μας ικανά να ανακαλύψουν τα δικά τους κίνητρα για διάβασμα, να προβάλλουν τον εαυτό τους στο κείμενο, έχοντας την εντύπωση ότι εκείνοι έγραψαν αυτό που διαβάζουν.

Προτεινόμενες δράσεις φιλαναγνωσίας:
              Οι ακόλουθες δράσεις φιλαναγνωσίας, προτείνεται να εφαρμοστούν ατομικά ή ομαδικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις, τα γούστα και τις επιλογές των παιδιών. Δεν πρέπει να αποκτήσουν καταναγκαστικό χαρακτήρα, αλλά παιγνιώδη, ευχάριστο και οικείο.
Ανατροπή της ιστορίας που διαβάστηκε
                 Ο νεαρός μαθητής μπορεί να δώσει μια δική του εκδοχή για την εξέλιξη της πλοκής, αλλάζοντας τα γεγονότα, προσθέτοντας δικά του στοιχεία και  ήρωες, αλλάζοντας το τέλος.
Αφήγηση της ιστορίας ως πρωταγωνιστής
                    Το παιδί διατυπώνει την ιστορία από την οπτική γωνία του ήρωα, διατυπώνοντας τη γνώμη του, τα συναισθήματά του, τους φόβους, την αγωνία, το άγχος του. Εκδηλώνει φανερά και ελεύθερα τα συναισθήματά του, αφού φορά το προσωπείο του ήρωα και δεν νιώθει ντροπή ή ενοχή.
Μαγνητοφωνώντας/Βιντεοσκοπώντας την ιστορία
Ο νεαρός αναγνώστης υποδύεται τον ήρωα ή την ηρωίδα του κειμένου. Βιντεοσκοπεί ή μαγνητοφωνεί μια σκηνή, ένα επεισόδιο ή ένα κεφάλαιο της επιλογής του και προσθέτει χρώματα, ήχους, τραγούδια και γενικότερα οπτικά και ηχητικά εφέ, πλάθοντας εκ νέου την ιστορία.
Δραματοποίηση
Από τον αναγνώστης ή από μια ομάδα αναγνωστών επιλέγεται το αγαπημένο κεφάλαιο από το βιβλίο και δραματοποιείται. Τα παιδιά μπορούν να υποδυθούν τον ήρωα έτσι όπως σκιαγραφείται από τον συγγραφέα ή να αλλάξουν τους διαλόγους, ανάλογα με την προσωπική τους άποψη. Είναι σημαντικό να νιώθουν ότι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα και να διατυπώσουν τη γνώμη τους ανοιχτά και χωρίς περιορισμούς, για τις καταστάσεις και τις σκηνές που διάβασαν.
Παντομίμα
Ομαδικό παιχνίδι: ένα παιδί από την ομάδα ή από κάθε ομάδα (ανάλογα με τον τρόπο που θα παιχτεί) υποδύεται έναν ήρωα αναπαριστώντας μια χαρακτηριστική συνήθειά του π.χ. ξύνει το κεφάλι του συνέχεια, φορά χρωματιστά καπέλα, ενώ τα μέλη της ομάδας καλούνται να ανακαλύψουν και να πουν το όνομα του πρωταγωνιστή.
Κόμικ / Ιστορία
Οι νεαροί αναγνώστες παίρνουν ένα ήρωα από το κείμενο, μια σκηνή ή ένα κεφάλαιο της επιλογής τους και δημιουργούν μια δική τους ιστορία σ’ ένα κόμικ, τοποθετώντας τα στοιχεία που πήραν από το αρχικό κείμενο. Μπορούν να εικονογραφήσουν την ιστορία τους, χρησιμοποιώντας τα χρώματα της επιλογής τους.

Εξώφυλλο
Τι συναισθήματα προκλήθηκαν από την ανάγνωση αυτής της ιστορίας; Τι σκέψεις αναδύθηκαν; Συμφωνώ με το εξώφυλλο του βιβλίου; Ανταποκρίνεται στο περιεχόμενο; Το παιδί καλείται να δράσει ως εικονογράφος, δημιουργώντας το δικό του εξώφυλλο, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει στα παραπάνω ερωτήματα.
Είμαι ένας μικρός καλλιτέχνης
Μια δραστηριότητα που απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες, αφού ο μαθητής καλείται να ζωγραφίσει ή να φτιάξει από πλαστελίνη, πηλό ή από οποιοδήποτε άλλο υλικό έναν ήρωα της ιστορίας ή την αγαπημένη του σκηνή. 


«Αν ήμουν βιβλίο θα ήμουν ένα παράθυρο που θα έβλεπε σ’ όλες τις χώρες, σ’ όλες τις θάλασσες, σ’ όλα τα πρόσωπα των παιδιών. Αν ήμουν βιβλίο θα ήθελα να με διαβάσουν, να χαϊδέψουν τις σελίδες μου. Μακάρι να ήμουν βιβλίο για να ταξιδεύω όπου θέλω εγώ»…

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Εφευρίσκοντας... τη γλώσσα

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΕΦΕΥΡΕΣΕΩΝ

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

                Αρκετοί μαθητές δυσκολεύονται στην επεξεργασία του γραπτού λόγου.  Συγκεκριμένα δεν είναι εξοικειωμένοι με τη συγγραφή της περίληψης ενός κειμένου. Περίληψη είναι ο εντοπισμός των βασικών στοιχείων ενός κειμένου και η παραγωγή ενός νέου, που θα έχει το ίδιο νόημα με το αρχικό κι από το οποίο θα έχουν παραληφθεί τα δευτερεύοντα στοιχεία. 
                 Στοχεύοντας λοιπόν στην καλλιέργεια αυτής της δεξιότητας, χρησιμοποιούμε στην τάξη "Το βιβλίο με τις εφευρέσεις". Τι κάνουμε δηλαδή; Το κάθε παιδί δανείζεται το εν λόγω βιβλίο, το οποίο περιγράφει τις σημαντικότερες εφευρέσεις των τελευταίων αιώνων. Έπειτα, διαλέγει μια εφεύρεση για να παρουσιάσει. Διαβάζει το σύντομο κείμενο και κάνει την περίληψη του. Την επόμενη μέρα μας αφηγείται στην τάξη τη δουλειά του, μέσα από ένα σύντομο κείμενο. 
                  Πώς κάνω όμως περίληψη; 
                 Ο κάθε μαθητής διαβάζει το κείμενο στο σπίτι του προσεκτικά και κατανοεί το περιεχόμενό του. Είναι βασικό να ψάξει και να βρει τους ορισμούς των λέξεων που δεν γνωρίζει (άγνωστες λέξεις), ώστε να καταλαβαίνει με σαφήνεια όσα διάβασε. Η αναζήτηση των ορισμών μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός έντυπου ή ενός ηλεκτρονικού λεξικού. Ακολούθως, εντοπίζει το στόχο, το θέμα και τη θέση του συγγραφέα. Διακρίνει την αλληλουχία των γεγονότων και των νοημάτων, εντοπίζει λέξεις- κλειδιά, αιτίες και αποτελέσματα. Μπορεί ακόμη και να γράψει πλαγιότιτλους. Όταν ξεκινά να γράφει, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί εκφράσεις και λέξεις από τον τίτλο του κειμένου, όπως: "Το κείμενο αναφέρεται...", "Το πρόβλημα που απασχολεί τον συγγραφέα...". κ.ά. 

Η περίληψή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω στοιχεία:
  • Πού συμβαίνει η ιστορία μας (τόπος).
  • Πότε συμβαίνει (χρόνος).
  • Ποιος είναι ο κεντρικός ήρωας.
  • Ποια άλλα πρόσωπα συμμετέχουν στην ιστορία.
  • Πώς αρχίζει.
  • Πώς εξελίσσεται η ιστορία.
  • Πώς τελειώνει.
  • Αναφέρουμε τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.


Οι εργασίες των παιδιών αναρτώνται στην τάξη. 

Οι εφευρέσεις που επιλέγονται αφορούν κυρίως σε αντικείμενα και συσκευές που άλλαξαν την καθημερινότητά μας.