Γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά;
Την πρώτη μέρα του Απρίλη συνηθίζεται να λέμε ψέματα και να κάνουμε φάρσες μεταξύ μας. Πώς όμως ξεκίνησε αυτή η συνήθεια; Υπάρχουν δύο εκδοχές.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τους Κέλτες, λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, που κατά κύριο λόγο ασχολείτο με το ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την πρώτη μέρα του Απρίλη. Παρόλο που οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες, αυτή την εποχή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται με δυσκολία. Έτσι, για να καυχηθούν για τις ικανότητές τους, συνήθιζαν να λένε μεταξύ τους ψέματα για την ποσότητα των ψαριών που έπιαναν. Αυτή η συνήθειά τους με το πέρασμα του χρόνου διαδόθηκε και στους άλλους λαούς.
Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά τους, κάθε πρώτη μέρα του Απρίλη, μέχρι το 1564, που ο βασιλιάς Κάρολος άλλαξε αυτό το έθιμο κι από τότε θεωρείται η 1η Ιανουαρίου ως Πρωτοχρονιά. Αρχικά βέβαια, οι πολίτες δεν το δέχτηκαν, αφού είχαν πολλά έθιμα που σχετίζονταν με την παλιά τους γιορτή. Έτσι, συνέχισαν να γιορτάζουν τη δική τους, ξεχωριστή πρώτη μέρα του χρόνου κάθε Πρωταπριλιά. Οι υπόλοιποι Γάλλοι όμως, τους κορόιδευαν και τους έστελναν κάρτες και δώρα για να τους χλευάσουν, θεωρώντας τους γραφικούς. Αυτό το πείραγμα και οι αστεϊσμοί έγιναν με τον καιρό ένα είδος παράδοσης, που όριζε ότι κάθε πρώτη μέρα του Απρίλη θα πρέπει να λέμε ψέματα.
Αυτή η συνήθεια ήρθε και στην Ελλάδα, όπου κάθε Πρωταπριλιά κάνουμε φάρσες και λέμε ψέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου