Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Χριστός Ανέστη!

Κυριακή του Πάσχα


«Η εορτή των εορτών» για τη Χριστιανοσύνη είναι η Ανάσταση του Κυρίου.




Η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, καθορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας στη Νίκαια, το 325 μ. Χ. Αποφασίστηκε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το Πάσχα των Ιουδαίων. (Το Πάσχα των Ιουδαίων είναι μια γιορτή εις ανάμνηση της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο, της θαυματουργού διαβάσεως από την Ερυθρά θάλασσα με τη βοήθεια του Μωυσή και της σωτηρίας από τη δουλεία του Φαραώ. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει: πέρασμα, διάβαση).
           Την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα τρώμε αρνί, γιατί συμβολίζει τον Χριστό που θυσιάστηκε ως αρνί, αμνός, για τη σωτηρία όλης της ανθρωπότητας. 
Το απόγευμα στην εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης ή Δεύτερη Ανάσταση (σε πολλούς ναούς τελείται το πρωί). Ονομάζεται έτσι, επειδή οι Χριστιανοί αντάλλασσαν μεταξύ τους το Φιλί της Αγάπης, έναν αδελφικό ασπασμό. Διαβάζεται μια περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη (κ’ 19-25), που αναφέρεται στην εμφάνιση του Θεανθρώπου μετά την Ανάστασή του στους μαθητές Του. Ο Θωμάς, ο οποίος δεν ήταν παρόν, δεν πείστηκε για το γεγονός αυτό και ζήτησε αποδείξεις. 


Έθιμα:
Οι θόρυβοι:
Οι θόρυβοι που ακούγονται κατά τη διάρκεια του εορτασμού  (από βεγγαλικά, κροτίδες ή μπαλωθιές) αλλά και το φως, είναι δυο βασικά στοιχεία της Ανάστασης σύμφωνα με τους λαογράφους.  Οι θόρυβοι, σύμφωνα με τις δοξασίες αρκετών λαών, σχετίζονται με την απομάκρυνση των κακών και βλαβερών πνευμάτων (δαιμονικών), τα οποία εκφοβίζονται και διώχνονται από τους δυνατούς ήχους, ενώ στο φως αποδίδεται η δύναμη που αποτρέπει όλα τα κακά. 




Το τσούγκρισμα των αβγών:
                Το τσούγκρισμα των αβγών συμβολίζει τη γέννηση. Όπως σπάει το τσόφλι και βγαίνει από μέσα του μια νέα ύπαρξη, έτσι για εμάς τους Χριστιανούς συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.




 Γιατί λέμε «Χριστός Ανέστη»;

Η έκφραση «Χριστός Ανέστη» αποτελεί έναν χαιρετισμό των Ορθόδοξων Χριστιανών, που λέγεται για 40 ημέρες μετά την Ανάσταση του Ιησού. Προέρχεται από την ευαγγελική ρήση του αναστάσιμου τροπαρίου:
Χριστὸς Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν
θανάτῳ θάνατον πατήσας
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι
ζωὴν χαρισάμενος.

Σε απάντηση αυτού του χαιρετισμού λέμε: «Αληθώς Ανέστη».
Ο «Ιησούς Ανέστη», φώναζε ο λαός και απαντούσαν οι υπόλοιποι άνθρωποι «Αληθινά αναστήθηκε, Τον είδαμε κι εμείς». Έτσι, το μήνυμα της Αναστάσεως διαδόθηκε παντού. Όσα μας δίδαξε ο Χριστός είναι αλήθεια. Είναι η οδός της σωτηρίας. Είναι η ζωή. Νίκησε τον θάνατο και υποσχέθηκε σε όλους μας ότι θα μας αναστήσει την έσχατη ημέρα. Ο Ιησούς βγήκε αληθινός. Η ελπίδα αναπτερώθηκε. Ο θάνατος μετατράπηκε σε ύπνο που περιμένει την Ανάσταση, απαρχή της οποίας είναι ο ίδιος ο Θεάνθρωπος. Έτσι, τα νεκροταφεία ονομάζονται κοιμητήρια, που φιλοξενούν κεκοιμημένους και όχι νεκρούς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου