Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Τα φρούτα και τα λαχανικά του χειμώνα

Τι μας δίνει η φύση τον χειμώνα; 


           Το χειμώνα στη χώρα μας υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, που μπορούμε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά,  έχουν υψηλή διατροφική αξία, βιταμίνες και συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, αλλά και υπέροχη γεύση.  Ας δούμε λοιπόν τα πιο γνωστά και δημοφιλή από αυτά:

 Τα  φρούτα του χειμώνα:
           ·         Πορτοκάλι: Είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο του χειμώνα. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών (κυρίως C), αντιοξειδωτικών ουσιών έχει αντιβακτηριδιακή και αντιγριπική δράση και προσφέρει υψηλή προστασία ενάντια σε ιώσεις.  

·         Μανταρίνι: Φρούτο με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Είναι επίσης πηγή της βιταμίνης C.   

·         Μήλο: Είναι το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του χειμώνα και αποτελεί καλή πηγή βιταμινών όπως Α και C, αλλά και αντιοξειδωτικών συστατικών. Έχει αγχολυτική και αντιπυρετική δράση.   

·         Ακτινίδιο: Έχει βιταμίνη C,  είναι πηγή μαγνησίου, φωσφόρου αλλά κυρίως φυτικών ινών. Συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

·         Ρόδι: Ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. 
       


Τα λαχανικά του χειμώνα:
·         Καρότο:  Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Προσφέρει  οφέλη στην όραση μας και καρδιαγγειακή προστασία. 


·         Κουνουπίδι: Καλή πηγή βιταμινών (C, Κ) και φυτικών ινών.

            ·        Λάχανο: Είναι  πηγή βιταμίνης C και σιδήρου. Έχει αντιοξειδωτική δράση και                προστατεύει τον οργανισμό ενάντια στις ιώσεις.    
·        Μπρόκολο: Λαχανικό με εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες λόγω  των βιταμινών Α, Ε και C που περιέχει, καθώς και του υψηλού ασβεστίου. Προσφέρει τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και εξασφαλίζει καλή εντερική λειτουργία.
·         Σπαράγγια: Καλή πηγή καλίου και βιταμίνης Α.   



         




        

  Γιατί να διαλέξω φρούτα και λαχανικά εποχής;
           Αρχικά, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής εξασφαλίζει την πρόσληψη πολλών διαφορετικών θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον κοστίζουν λιγότερο συγκριτικά με τα προϊόντα που είναι «εκτός» εποχής (π.χ. αγοράζω φράουλες το χειμώνα). Έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα προϊόντα που πρόκειται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να πωληθούν σε αγορές μακριά από τον τόπο παραγωγής τους, καθώς έτσι υποβαθμίζεται η θρεπτική τους αξία. Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους όμως, είναι η φρεσκάδα, το άρωμα και η γεύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου