Το πρωινό γεύμα
Το σημαντικότερο γεύμα όλων μας, θα πρέπει να είναι το πρωινό! Οι νεαροί
οργανισμοί αναπτύσσονται καθημερινά και γι’ αυτό, είναι σημαντικό να
καταναλώνουν υγιεινές τροφές, γεμάτες ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Πολλά παιδιά όμως φεύγουν το πρωί από το
σπίτι τους με προορισμό το σχολείο χωρίς να έχουν φάει.
- Έρευνες αποδεικνύουν πως τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν φυσιολογικό βάρος και είναι πιο υγιή συγκριτικά με τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό. Αυτό συμβαίνει, επειδή αν ο μαθητής παραλείψει το πρωινό πεινάει κατά τη διάρκεια της ημέρα στο σχολείο κι έτσι καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού το μεσημέρι ή ανθυγιεινά σνακ
- Πώς θ’ αποκτήσει αυτή την υγιεινή συνήθεια ένα παιδί; Μια ωραία ιδέα θα ήταν να παίρνει όλη η οικογένεια μαζί πρωινό, ώστε τα νεαρότερα μέλη της να μιμούνται τους μεγαλύτερους. Βασική προϋπόθεση όμως είναι το πρωινό να περιλαμβάνει υγιεινές τροφές, που θα δώσουν ενέργεια στο νεαρό άτομο και θα βοηθήσουν την ταχύτερη ανάπτυξή του. Ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό θα πρέπει να παρέχει στο παιδί το 25-30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Συνεπώς είναι απαραίτητο να παρέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες καθώς και φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και ασβέστιο.
- Έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο μαθητής που απολαμβάνει ένα σωστό πρωινό, επιλέγει να καταναλώνει τρόφιμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι βιταμίνες Α και C φάνηκαν να είναι σε καλύτερες αναλογίες από εκείνες των παιδιών που καταναλώνουν περιστασιακά ή παραλείπουν το πρωινό τους. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Louisiana βρέθηκε ότι το 19% των μαθητών που παρέλειπαν εντελώς το πρωινό εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερα ποσά βιταμινών, σε σχέση με τους συμμαθητές τους που έπαιρναν κανονικά πρωινό.
- Το Τμήμα Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγε έρευνά και απέδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν πρωινό σε καθημερινή βάση ήταν λιγότερο πιεσμένα συναισθηματικά και είχαν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν πρωινό. Έτσι οι ερευνητές συμπέραναν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και του αισθήματος ευεξίας.
- Τέλος, οι μαθητές που καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι τους, έχει διαπιστωθεί από μελέτες, πως έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, είναι πιο δημιουργικοί και απομνημονεύουν τις πληροφορίες γρηγορότερα. Αντιθέτως, τα παιδιά που αποφεύγουν το πρωινό, δείχνουν κουρασμένα και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Η αιτία είναι τα μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η γλυκόζη είναι το βασικό συστατικό της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος. Η έλλειψή της προκαλεί αίσθημα κούρασης, πονοκεφάλους, κακή διάθεση, μόνιμο αίσθημα πείνας κι εφίδρωση.
Προτάσεις
για ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό:
·
1 φλιτζάνι
γάλα με λίγα δημητριακά (καλό είναι να επιλέξετε δημητριακά ολικής άλεσης-χωρίς
ζάχαρη),
·
1
φλιτζάνι γάλα και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα,
·
1
φλιτζάνι γάλα και 1 μικρό κομμάτι κέικ
·
1
φλιτζάνι γάλα και 2 κουλουράκια πορτοκαλιού,
·
1
φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 φέτα ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα,
·
1
φλιτζάνι φυσικό χυμό και 1 μικρό κομμάτι κέικ,
·
1
τοστ (προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως, ζαμπόν, τυρί) και 1 φρούτο εποχής,
·
1
φέτα ψωμί (προτιμήστε ψωμί ολικής
αλέσεως) με τυρί και 2 φρούτα εποχής,
·
1
γιαούρτι με δημητριακά και μέλι,
·
1
γιαούρτι και 2 φρούτα εποχής,
·
1
φλιτζάνι γάλα και 1 μπάρα δημητριακών,
·
1
γιαούρτι και 1 μπάρα δημητριακών,
·
1
φέτα σπιτικό κέικ, ένα γιαούρτι και 1 φρούτο εποχής,
·
1
βραστό αυγό, 1 φέτα ψωμί (προτιμήστε
ψωμί ολικής αλέσεως) με τυρί και 1 φρούτο εποχής,
·
ένα
σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης με άπαχο ζαμπόν και τυρί μ’ ένα κομμάτι
μαρούλι ή ντομάτα ή πιπεριά,
·
1
φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι και 1 μπάρα δημητριακών,
·
1
φλιτζάνι φυσικό χυμό φρούτων και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως,
·
1 φλιτζάνι
γάλα ή γιαούρτι και 2 μπισκότα ολικής αλέσεως,
·
1
γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα,
·
Ομελέτα με ελάχιστο λάδι και 1 φέτα ψωμί πολύσπορο.
Οι παραπάνω προτάσεις πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με
τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τού κάθε οργανισμού και της κάθε ηλικιακής
ομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου